Tip: lees eerst ‘Hoe krijg ik rust in het hoofd van mijn kind?’ (deel 1). Dan zal je hierna verder kunnen met de tips die in dit artikel naar voren gaan komen.
Als het goed is heb je samen met je kind kunnen ondervinden hoe het werken met een weekplanning is. Is dit goed bevallen?
In dit artikel ga ik je wat aanvullende tips geven over hoe je deze planning eventueel kunt uitbreiden of hiermee verder kunt.
- Bij het maken van een planning kan het fijn zijn om tijden te schrijven. Dus bijvoorbeeld hoe laat gaat je kind naar dansles? Hoe laat komen jullie weer terug? Is er dan nog eventjes tijd voor een verhaaltje? Ja maar daarna is het 8 uur en tijd om naar bed te gaan bijvoorbeeld. Bespreek dit samen. Duidelijkheid is fijn.
- Plannen jullie in het weekend ook bepaalde dingen? Deze kun je ook toevoegen aan de weekplanning. Dan krijgt niet alleen de doordeweekse week vorming maar ook het weekend wordt hierbij betrokken.
- Hoe leuk zou het zijn om je kind meer eigenaar te maken van de weekplanning? Kan je kind bepaalde woorden opschrijven? Of een tekeningetje maken bij een bepaalde activiteit? Je zorgt er zo voor dat je kind zich nog meer verantwoordelijk voelt voor de weekplanning en hier ook meer aandacht voor zal hebben.
- Tot slot… als je de dag met je kind gaat bespreken (de avond of ochtend van tevoren) ben jij als ouder waarschijnlijk veel aan het woord. Je benoemt de invulling van de dag en je kind knikt. Maar zou de informatie niet nog beter binnenkomen als je de weekplanning erbij pakt en je kind laat benoemen wat jullie voor die dag ook alweer hadden opgeschreven? Je kind is er bewust mee bezig, voelt zich groot omdat hij vertelt wat er gaat gebeuren en grote kans dat hij het beter onthoudt. Drie vliegen in een klap!
Tip: breid stapje voor stapje uit. Alles in een keer kan als overweldigend worden ervaren. Misschien heb je dat zelf ook wel eens meegemaakt. Dus begin klein en breid het uit als zowel jij als je kind hier aan toe zijn. Daarbij zijn alle tips een aanvulling, dat wil zeggen kijk wat voor jullie als gezin werkt.
Voor de een werkt de basis en voor de ander het geheel met allerlei aanvullingen. Zoals ik tegen de kinderen in mijn klas zou zeggen… van proberen kun je leren! Veel succes! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.